Як збільшити врожай кукурудзи. Поради агрономома

Як збільшити врожай кукурудзи. Поради агрономома

На родючість городини впливає безліч чинників, та більшість із них можна успішно регулювати і, як результат, збільшити врожай. На що звернути увагу при вирощуванні кукурудзи? Ділимося порадами досвідченого агронома.
Як збільшити врожай кукурудзи. Поради агрономома

Обираємо посадковий матеріал


Половина успіху — купити насіння кукурудзи високої якості. Зверніть увагу на сорт: в українських широтах найкраще прижилися скоростиглі, що дають врожай майже за три місяці. Оптимальні умови для вирощування цукрової кукурудзи — достатня волога й тепло, а також надійний захист від вітрів. Перевірте наявність сертифікатів, оцініть такі показники, як потенціал урожайності, вологовіддача, посухостійкість, холодостійкість, стабільність, здатність вирощування в монокультурі — це гарантія якості та багатого врожаю.

Вибір залежить зокрема від мети вирощування. Для вживання в їжу, консервації, переробки чи годування худоби знадобиться різне насіння. Проте можна спробувати універсальні сорти. Умови культивування також відрізнятимуться.
 

Ефективна технологія вирощування кукурудзи


Важливе значення має правильне оброблення ґрунту. Воно забезпечує оптимальний температурний, водний та повітряний режими. Коренева система цієї культури формується ярусно (різні сорти мають від 5 до 9 вузлів завдовжки до 30 сантиметрів), тому перед посадкою треба провести традиційну глибоку оранку.

Не варто густо сіяти кукурудзу, щоб мінімізувати ризик зараження хворобами всього насадження та вберегти посіви від нашестя шкідників. Своєчасна боротьба з бур’янами забезпечить гарний старт, підсилить конкурентоспроможність культури.

Не менш важливо обрати якісні добрива, які дозволять отримати максимальну кількість зерен із кожного качана та збільшити його вагу. Цьому сприяє використання препаратів для живлення з вмістом азоту, калію, магнію, фосфору, сірки та заліза. Серед іншого варто приділити увагу регуляції Ph ґрунту за допомогою вапна, гіпсу.
Як збільшити врожай кукурудзи. Поради агрономома

Контроль ґрунтово-кліматичних умов


Оптимальний показник денної температури повітря коливається в межах 24–30 °С, якщо позначка падає нижче 10 °С, культура не розвивається. Врахуйте це, коли складатимете календар сівби.

Агрономи запевняють, що для фізіологічного вистигання різні сорти кукурудзи мають накопичити певну суму денних температур (у більшості випадків цифра перевищує 1000 °С).

У липні-серпні посіви найбільше потребують вологи, за умови відсутності дощів необхідно ретельно контролювати вологість ґрунту та проводити додаткове зрошення.
 

Рання сівба як спосіб збільшення врожаю


Досвідчені агрономи радять висівати насіння якомога раніше. Це дає багато переваг. По-перше, якщо вегетативний період припадає на квітень-травень, коли повітря прохолодне та вологе, рослини розвиваються швидше та мають більший потенціал урожайності. По-друге, цвітіння й запилення відбуваються до посухи, у результаті зерна отримують більше сонячної енергії. По-третє, уже на початку літа коренева система значно зміцнюється, рослина має змогу отримувати вологу з нижніх шарів ґрунту. До того ж врожай ви заберете раніше та зможете зменшити витрати на сушку.
 
Аватар king22 Yosyp Korol
Главред/Sovetok

09.06.2021 king22 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Добавить комментарий:



ТОП пользователей



evgeniakrichfalyvshiromaschckinilsavelinatastiffmelnikovdyunafilipovitchpertzevnickMiKrabshtusha_kutushazuzkaereshkinatitorenkoelisabeta