Як правильно заряджатися вітаміном D… від сонця

Як правильно заряджатися вітаміном D… від сонця

Майже всі знають його другу назву – "сонячний вітамін". Адже один зі шляхів його надходження в організм – сонячний: він синтезується у шкірі під дією сонячного проміння. Роль вітаміну D в роботі організму неможливо переоцінити: засвоєння мікроелементів кальцій та фосфор, участь у роботі кісткової, імунної та ендокринної систем, посилює імунітет. Втім, багато хто, розуміючи всю важливість вітаміну D, просто боїться перебувати на сонці тривалий час: адже активне сонячне проміння може викликати опіки та зморшки, прискорити старіння шкіри, зрештою, призвести до раку шкіри.

 Насправді за свою тривалу історію людське тіло навчилося фільтрувати сонячне світло, суттєво зменшуючи вплив сонячної радіації, ультрафіолетового проміння. Нашу шкіру захищає спеціальний пігмент – меланін. Його кількість в організмі напряму пов'язана з кольором шкіри: що вона темніша, то вищий рівень меланіну. Відтак світла шкіра більш вразлива перед дією ультрафіолету; люди з яскраво білою шкірою значно легше отримують опіки, для цього їм не обов'язково заснути вдень на пляжі.

 Сонячні опіки й справді викликають ризик виникнення раку шкіри. Крім того, ультрафіолет знижує рівень вітаміну А, при цьому вільні радикали можуть навіть пошкодити ДНК, і це лише одна з проблем, які вони здатні викликати.
 
З холестерину як будматеріалу створюються кортизол і статеві гормони – естроген, тестостерон та прогестерон. Також варто враховувати, що без холестерину неможливе вироблення жовчі, але саме вона і сприяє засвоєнню вітамінів, розчинних жирами
 
Але: якщо ви кожного літа буваєте на сонці короткі проміжки часу і не доводите справу до обгоряння, ви таким чином тренуєте шкіру, і вона легко протистоятиме зазначеним ураженням. Тоді ваша шкіра просто прийматиме ультрафіолет, і пропускатиме потрібні його кількості для взаємодії з холестерином, який і бере участь у процесі синтезу вітаміну D. По суті, ультрафіолет перетворює холестерин на вітамін D. Далі вітамін активується у нирках і печінці, і вже в активній формі чинить усі ті позитивні впливи на наш організм. 

 Побутує думка, що денна норма вітаміну D не має перевищувати 600 міжнародних одиниць (МО). Втім варто зазначити, що ці стандарти було розроблено багато років тому, коли ще не було відомо про залежність імунітету від кількості D в організмі. В дійсності шестисот МО вистачить хіба лиш для профілактики остеопорозу. І це лише для здорової молодої людини. Потреба у вітаміні D зростає при надлишковій вазі, похилому віці, гормональних змінах (підлітковий вік, вагітність, лактація) та в ряді інших станів. Та й, якщо проаналізувати всі випадки передозування вітаміном D, ми їх знайдемо лічені одиниці. Аби так сталося, слід вживати його десятками тисяч МО щодня упродовж місяців. Звичайна денна норма обсягом 2000 МО аж ніяк не зашкодить організму: цю кількість органи миттю "розберуть" на свої потреби.
Як правильно заряджатися вітаміном D… від сонця
Вітаміну D потребують 19000 генів у нашому тілі. Крім того, це засіб проти автоімунних захворювань, депресії та вірусних інфекцій. А імунітет без нього просто не буде функціонувати належним чином:  рецептори до вітаміну D має кожна частина цього надскладного механізму
 
То скільки ж ми отримаємо його із сонячним промінням? Молодий і здоровий білошкірий організм із нормальним метаболізмом і без надлишкової ваги за півгодини загоряння на пляжі в помірному кліматі отримає 50000 МО вітаміну D. Якщо шкіра смаглява – близько 20000. Чорношкіра людина отримає за цей час близько 8000 МО. Але отримати – це ще пів справи. Засвоїться його дещо менше. 
І, повертаючись до головної теми, наведемо кілька порад, як же захиститися від негативного впливу самого сонячного проміння:
 
  • Споживайте якнайбільше продуктів, що місять вітамін C, адже ще чудовий антиоксидант, що захистить шкіру під уражень ультрафіолетом;
  • Іншим вагомим гравцем у цій грі є вітамін E. В разі ушкодження ДНК він кинеться на відновлення уражених клітин. Також із цією роботою впораються фолати з листової зелені;
  • Крім того, у вашому раціоні мають бути присутніми харчові продукти з вмістом вітаміну B3 (нікотинова кислота, або ж ніацин); він міститься в яловичині, овочах, горіхах тощо;
  • Участь у захисті й відновленні бере також магній, він присутній у молекулах хлорофілу, тож, знову таки, про зелень не забувайте.


Усі знають про існування кремів проти сонячних опіків, проте мало хто знає, як зробити самотужки більш натуральний і свіжий засіб. А рецепт зовсім нескладний. Візьміть по 50 г кокосової, оливкової та кунжутної олії, додайте дві ложки оксиду цинку (без нано-часточок). Змішайте – і ви отримаєте засіб, що в рази перевершує фабричні креми за ефективністю і корисністю.

 Пам'ятайте, що ультрафіолетове випромінювання – антипод інфрачервоного у спектрі, що випромінює сонце. Воно теж має свої корисні властивості, але для його отримання із сонячного проміння, слід опинитися під ним у світанкові, або передзахідні часи. А на обідню пору, коли сонце в зеніті, ультрафіолетове випромінювання вражає найсильніше, такі промені є найбільш небезпечними і для нашої шкіри, і для організму в цілому.

Та якщо мова йде про зимові часи, ви навряд чи полежите роздягненим півгодини просто неба. Та й користі від зимового сонця буде вкрай замало. Заповнити дефіцит вітаміну D у цю пору без турбот вийде завдяки нелікарським препаратам із його вмістом. Вітамін D3 у вигляді холекальциферолу виробляють компанії Solgar і Now Foods. Це гелеві капсули, які не лише поповнять запаси нутрієнту в організмі, а й допоможуть при захворюваннях шкіри, ослабленому імунітеті, остеопорозі, гіпертензії, підвищеному рівні цукру в крові, захворюваннях серцево-судинної системи, проблемах зі щитоподібною залозою, болях у м’язах та при нирковій недостатності.

 Вітамін D3 присутній і в складі комплексу Мультивітаміни для всієї сім'ї, розробленому компанією Garden of Life. Це багатющий набір нутрієнтів – і вітамінів, і мікроелементів – які захистять організм і стануть в нагоді при занепаді сил, ослабленому імунітеті, розладах нервової та серцево-судинної систем; при безсонні, розсіяності уваги та порушеннях пам'яті; при ураженні вірусами та інфекціями.
 
Аватар king22 Yosyp Korol
Главред/Sovetok

28.12.2022 king22 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Добавить комментарий:



ТОП пользователей



evgeniakrichfalyvshiromaschckinilsavelinatastiffmelnikovdyunafilipovitchpertzevnickMiKrabshtusha_kutushazuzkaereshkinatitorenkoelisabeta